Sunday, October 12, 2014

bufday bintang yg ke-6

actually 7/10/2014  lepas bufday bintang hati kami..
tapi nak buka blog create story tu..
dah semakin kelaut kekdahnya...
dulu kan main semangat .. janji2..
last suma jadi janji palsu ku semua..
 problem lah dgn gadget neh,,,'
malaih nak transfer gambar ke laptop..

nanti2 lah.. story mory..
biar ada gambar baru best...


heppy bufday may little darling..
my angel...


mamma love so much..
love u till jannah..
hingga nafas terakhir mama

Tuesday, September 23, 2014

kerjaya baru kitew..

eh.. awak.. kitew sekarang ada kerja baru tau..
kitew dah jadi businesswomen..

sekarang ni mmg kitew busy skit.. ( sila lempang sedas )..
hihiiiiii... meluat dok sebut kitew.kitew..
cam gedik melampau..


percaya laa..sgt dgn cerita businesswomen ni..
padahal goreng beehun sebungkus jaa. tiap2 pagi..
sebungkus yg singgit nam posen tu..

kisahnya .. jiran sebelah pada sebelah pada sebelah umah aku ni 
( senang cerita selang 4 bijik rumah dr rumah aku ) ada kedai mkn..
so mlm tu dia mai bertandang rumah aku
( mmg dia tiap2 mlm mai )..
tapi mlm tu kebetulan dia mai aku tgh singsing lengan kat dapur goreng beehun...
kawan tu plak jenih yg mai terus tala masuk dapuq..

tak kan aku nak halang plak kan?..
so bila masak n hidang pelawa dia la sama..
my lakik masa ni o.station.
makan...makan..makan... dia kata sedappp..
" ni boleh p letak kat kedai ni..."..
 kata beliau dgn mengangkat kedua-dua ibu jari tanda sedap melampau ( ini tipu)
toing..toing..toing...melambung-lambung aku...

sbbnya baru taun ni  beehun aku menjadi...
dpt petua dr jiran depan rumah ..( yg masak masa bufday bulan n matahari)
kalau tak memanjang je lembik...lembik...
apa tak lembiknya aku p rendam dgn ayaq masak yg mendidih2...

tengok..sekarang aku dah jadi toke beehun goreng..
bangkit pon awal..
solat subuh pon awal..
anak p sekolah pon awal..
terima kasih beehun ..
kerana kau lah aku bangkit awal..
nam pg dah bgn masak..

untung tak la  byk mana pon..
dpt singgit dua jadila...

tapi faedah2 lain byk...

bangun awal pagi2..tak la kalut sgt kan..
idup pon terurus..
 boleh kemas2 rumah.. lap2 abuk..

itu pon kalu aku tak join lena dgn bulan balik la...
tapi biasanya aku lena balik.. n bangkit semula pukul 10..
n tgk tv cerita mexico..
pukul 11 kalut masak,,,, 12 amik anak... 
hehheheheh... 




nak tengok ghupa beehun goreng yg super sedap tu...
sorry le... exclusif katanya...

nak respi?..
oh no..no..no...
pless la .... ini resepi nenek moyang...
hahahhaaa.....


bye.. nak p tgk cerita don't mess with angel sat...

Sunday, September 21, 2014

cerita ari nih..


ari aku kena jadi babysitter..
kerja yg paling aku tak berapa nak suka sgt..
aku suka jika kanak2 tu tak menyusahkan aku..
tapi kalu dok ek..ekk... kecik beso..kecik beso ghasanya budak tu.

jaga pon dr pukul 2 ptg sampai kul 6 ptg ja..
mak dia ustazah kafa... kesian jugak sbb pengasuh minta cuti hospital.
dia dah tanya jiran lain yg mmg jaga budak2 masing2 pakat tolak..
coz budak ni suka menangis n selalu minta didukung.
tapi pandai plak p suggest kat aku..

mai2 umah aku mmg ayaq mata dok bergenang dah..
tambah dia tgh tak sihat badan.... 
aku letak dia atas ribaaku n  dia dah start bgn n hulur tgn mintak dukung..

tapi aku cerdik .. aku tak layan..
aku minta tolong bintang dan bulan mai layan... 
budak tu pandang aku.. aku buat tak tau sambil tgk tv..
dlm 10 minit...terus  elok jaa.. main...
dah tak heran kat aku dah..
kahkahkahkahk....pandai tak..

tapi sampai pukul 5.. dua org inang ni dah malas layan.. kalut tgk kartun.. 
terus dia  mai menempel balik kat aku..
 n skali lagi aku cerdikkan diri..
aku bawak dia p kat gazebo.. kat sana lagi ghamai dayang2..
so pakat dukung la sikit sorang.. pakat2 rasa ..
sampai mak dia balik...pukul 6 tu.



budak ni jiran belakang rumah ja..
umur setaun lebih..
so dia dah biasa dgn budak2 taman ni n anak2 aku..

 settle masalah mak nak...

n petang tu jugak.. aku p sound kat tukang suggest nama aku..tu..
jgn pandai2 p boh nama aku..

heheheh... sound2 manja je...




Monday, September 8, 2014

toyol...kau datang lagiii....



sabtu mlm ritu depan rumah aku ada buat baca2 yassin
panggil jugak budak2 tahfiz.
kebetulan c.li tak ada p perlis..pg ahad baru balik.( pg tu maksudnya pkl 4.30 pg )
jadi aku la wakilnya.. wakil pergi makan je..
yg baca yassin tu suma geng2 org lelaki.

ceritanya,   ada la dua bulan lepas 
kat taman ni dah kecoh pasal ilang2 duit..
bulan lepas jiran rumah aku cerita duit dia ilang..
duit binik 50 hinggit.. duit laki 50 hinggit...

n sebelum tu .. selang 4 bijik dr rumah tu .. binik dia dah ilang duit..
tapi dia p tuduh laki dia amik.. mati2 laki dia tak mengaku..
last senyap..

yg jiran depan rumah pon marah lakik dia gak awalnya..
 tapi si lakik dan perasan duit dia jugak lesap 50 hinggit..
tapi depa buat diam  just cerita kat kawan2 terdekat je..

n terbaru,  khamis minggu lepas,  jiran depan yg dok tgh2 plak ilang dlm 70 hinggit...
dan siap ada kesan tapak kaki kecil yg berselut..
terus depa kata kat taman ni  ada orang bela toyol..
tu yg buat baca yassin terus tu.. ikhtiar mana yg patut..

sbb duit tu tak hilang abis..
macam  dia amik dlm jumlah yg tertentu je..
pintu tingkap suma elok.. tak ada tanda2 di pecah masuk.
( utk menunjukkan  sifat toyol )

aku. cuak gak... tiap2 hari tgk purse ... 
mana nak tau ilang gak sen2 aku tu naya..
cerita kat c.li .... mana la mamat ni nak percaya..
berbuih2 mulut aku dok cerita.. siap tgn kaki bagai buat eksyen..
dia boleh cebik mulut jaa...

terus dia kata.. "maybe anak depa sendiri yg amik kot..."

tengok cara memang c.li tak percaya sungguh2..
sebab dia tu pemberani orgnya...
pkl 3 4 pg. pon boleh balik rumah sorang2..
boleh p tahan burung dlm hutan sorang2..
jadi aku percaya lahh yg dia tak percaya kan toyol moyol ni....

tapi nak jadikan cerita..
kelmarin aku kan kerja..pagi lepas siap bagai.. aku cari mana handbeg aku ni..
selongkar tempat aku letak tak ada..
cari kat bilik anak2 tak ada.. dapur jugak..  ( motif handbeg letak dapur?.. )

n tanya c.li.....ghupanya dia letak bawah bantal dia tiduq..
n boleh plak cerita kat aku..

c.li : " mana tau kalau toyol datang mesti dia boleh rasa "..

aku rasa nak gelak guling2..
tapi control...( ada lee gelak ;... cuma tak guling2 je...)
kalau  adik beradik aku mmg aku buat dah.. aduiii..
siap letak bawah bantal.. ambik kau.. cakap berdegar2.. last2 kantoi...

cik abang oii.. toyol tak amik dgn tgn laa.. dia pakai ilmu ghaib..

tapi masa tgh sembang dgn dia..
aku bagi idea
aku :" toyol kan kecik n pendek.. kita gantung belakang pintu boleh tak?... dia mesti tak sampai.."..

boleh plak dia c.li p angguk2 cam .."oooo good idea.. "
cam boleh pakai cara tu..  hahahhahaha ...



tgh menaip  ni pon boleh gelak balik..
mengingatkan perangai abanda ku sorang ni...
adui... ni pon gelak2..
dia mmg tak perasan aku menganjingkan dia,.....

toyol... oo....toyolll..lepas ni mesti kau terlompat2 nak amik duit kan?..
boleh jugak kau amik kerusi jika tak sampai buat lapik ..



n semlm plak dia p tahan ikan  dgn kawan dia ..
dapat la ikan lampan.. haruan ..keli.. sepat.. puyu..
alih2 dia  p pilih ikan puyu...yg idop plak tu..
nak bela katanya..

apa maksud?.... apa maksud?...motif..
  naaaa.. hang pon dah percayakan benda tahyul ni kan...?


aku kan penakut.. tapi dlm hati aku still tak percaya..
mmg setan boleh berbagai rupa...
tapi entah lah.. maybe tak pernah kena lagi kot..
tak pernah jumpa toyol secara berdepan2 ....

yg aku bayangkan toyol ni mesti kiut..
sbb dia kan baby..




macam ni ... kan comel..siap pakai kasut lg..




macam ni lagi comel...
boleh gomoi..gomoi..