Thursday, February 26, 2015

aku dan 'blur' tak dapat di pisahkan


aku ni kan nak kata bodoh tapi belajaq sampai ke u  jugak..
nak kata cerdik tapi bengap pn ye gak..


tapi kalu org yg sembang byk korner2 merapu2..mesti aku yg paling last phm..
kesian betul..

tapi ghasanya sel neuron aku lambat nak berhubung..


cerita 1
 aku p SADA nak bayaq ayaq..
tgh tunggu turn ada mamat sebelah ajak sembang.

pot.. pet..pot.pet..
biasa lah kita melayu kan,  sembang tak masuk bab peribadi tak sah..

aku: adik kerja kat mana?.
mamat : saya kerje kat servis kereta ceri.
( dlm kepala terbayang pokok ceri yg buah kecik2, bila masak warna merah )

aku: ye, area mana..
mamat : area nak p shahab perdana..jln sebelah kanan..

n then phone budak tu bunyi.. dia sembang dlm phone.

dalam hati ( belah kot tu mmg byk pokok ceri, dalam kepala mmg set budak ni kerja dia kat kedai kereta bawah pokok ceri n tgh nak susun ayat macam ni dlm kepala :" kot belah shahab mmg byk pokok ceri ")


baru je nak buka mulut, budak tu sambung..

mamat: " la sibuk sikit sbb depa nak keluar kan model baru..
 ( sambil dia godek telepon dia kat tgn..) sat saya tunjuk gambar..
kak kalu nak usha boleh la try p nanti depa nak lauching..
bg nombor telephone kak .. nanti boleh saya mesej.."



aku sudah gelabah bewak dah... budak ni sembang pasal apa sebenanya ni...
tengok no. kat tgn lambat lagi.. SADA pon ghamai org plak dah..
dok pk budak ni apa dia sembang sebenarnya.. 

n kemudian baghu dia tunjuk gambar kereta,,
bila aku tgk lambang tu.. baru perasan ada kereta ni .. 
ooooo nama dia cherry..

malunya kat diri sdr..
awaq la aku ni bengap sgt..
boleh dok bayang pokok ceri..pokok ceri...

Image result for cherry




Image result for kereta cherry

sebenarnya aku tak tau pon ni lambang kereta chery

balik office terus google nama kereta ni.

malu cheq.. mujur ari ni aku kurang ramah..
buatnya aku terlebih ramah..

aku : oooo.. kedai kereta yg dok bawah pokok ceri tu..
belakang tu rumah kawan saya,....

nasib baik..nasib baik... 




cerita 2


ari tu kawan aku ajak makan2 n bbq bakaq ikan ghumah dia..

ala dia jemput pon 3 family je..
tgh pong..pang..pong pang sembang ghamai2..
ada sorang kawan suami tu tanya aku 

kawan asben : masa kak mai tadi RELA ada dak tepi jalan?..
aku : ' eh tak da pon.. awaq panggil RELA ke?.."





depa punya gelak.. aku dok blur2 lagi..

maybe tgk aku sorang je  serius tak phm pe benda..
kawan tolong explain bg phm..
org kan panggil RELA bila ada kenduri besar2..
depa tgh perli tuan ghumah ghupanya..

termalu cheq.%$@#*&



cerita 3


cuti raye cina minggu lepas..
ada jiran buat kenduri akad nikah anak dia..
kami geng2 perempuan p sama2..
masa tgh makan2 santai (jemputan tak ghamai..)
berborak2....
ada yg baru nak kenal..
ceeeerrrr.. aku sambil makan sambil dgr depa dok menyembang..
menyampuk sikit2

kawan 1: kakak meja sana tu ghumah kat mana? ( sambil tunjuk kat salah sorang kakak meja depan )
kat meja tu ada la kot dua tiga org tgh makan gak.

masing2 tgk la kat kakak tu termasuk aku.. 
kawan 2 : ghumah dia ujung sana.. depan kolam..
kawan 3 ;  line sana suma cina , ada dua bijik ghumah je melayu...ghaya-ghaya ni mmg jenuh laa"

n makan..makna... makan.. sembang.. sembang.. sembang...
abis makan sembang lagi..

n kemudian meja depan ada yg dah balik dan kakak tudung itam tarik kerusi mai dok sebelah aku..

dgn ramah mcm biasa kenal.. aku apa lagi stat la nak menegur..

aku : kak, dok belah2 sana tak bising ke cina dok bakaq mercun?..
kakak itu : belah mana?
aku : eh bukan kakak ghumah belah belakang dekat kolam tu ke?.

kawan 1: eee.. k.dah ni, ni kan jiran sebelah kakak ni"..

( sambil tunjuk ghumah kakak tu sebelah ghumah kenduri..

alamakkk... ghasanya nak masuk bawah meja.. malunya.
ghupanya khemah yg kami duduk betul2 depan ghumah dia..
macam mana aku sorang je yg tak kenal kakak ni.. padahal bukan jauh sgt dgn ghumah aku...

aku : ( nak cover line ) tadi kan tunjuk kat kakak ni, yg kita sembang pasal umah ujung nun..
kawan : org tunjuk kat kakak yg dok depan kak M,,, ni tadi aaa... dia tu dah balik dah eh...

sambil gelak2.. say sorry jugak lah dgn kak M.. 



tu antara kisah blur bulan february..
kisah blur yg lain byk lagi.. kekkekekekek... nak buat gheno .. dah jadi trademark dah..





Thursday, January 29, 2015

nak suruh tido ..bukan suruh p tanam padi..

budak 3 org ni.. susah sungguh nak suruh tido..
ari khamis n jumaat je aku tak jadi meroyan..
kalu tak tiap2 mlm. jiran dgr aku dok meroyan..
\tido..!.. tido!..
k.long tido!
mia tido!..
firas tido!..


bertabah sungguh jadi  mak2 ni..
 ok.. biasanya kalu ari sekolah.. mmg aku paksa tido awal..
 paling awal aku adalah pukul 10 okeh..
tgk jam dah pukul spuluh terus transform jadi hantu mak limah...

k.long ok.. siap je kerja sekolah.. mai salam2 kiss2..
mmg dia akan masuk lena..
yg dua or ni.. cukup payah.. 10 x salam belum tentu dia lena lg..

tiba2 boleh.. " mama kak b ada kerja sekolah lg tak buat.. tadi lupa..
aku perati je..
tau la, darjah satu kerja sekolah ghopa apa ...
firas pon sama dan2 ada kerja sekolah..
baru tadika.. tu pon masuk sbb tadika tak cukup org.. baru 4 tahun..
ingat aku tak tau... 
" masuk tiiiidoooooo! ( sambil rambut mengerbang sbb dok depan kipas )..






10.30 ok masuk tido..
ada bunyi lagi dok menyanyi2 suara kuat ..

"tiiidooooo !.. ( kepak-kepak hanger kat betis sdr, sakit gak laa.. )

11.00.. bunyi lagi kokekkokekkoke sambil bisik2 dlm selimut..

keluar..keluar tak payah tido...( mata merah, idung keluar asap.. nak berubah jadi naga )..

12.00 baru sunyi sepi...


mencabar sungguh.. 

tiap2 malam mama kau nak.. berubah jadi hantu mak limah sekejap.. mak lampir sekejap..
jadi naga sekejap..
mujur tak jadi transformer je.. kalu tak aku lenyek2 je dgn buldozer..



nasib baik tak minta jadi lori ni.. jika tak naya.. je..
penat2 transform.. tgk mia gelak..



Saturday, January 17, 2015

lama menghilang

bukak2 je blog.. terus kena sergah..

" heeii.. pompuan mana ko pergi aaa...."?.. 
lama aku tunggu.. ko ingat aku tunggul kayu...

aku agak cam tu la.. my bushuk blog aku ni marah kat aku...
lama betul weeii..cian dia dok nanti@ aku klip kat aidadamia.blog..
alih2 aku klip kat blog orang len..dok tangtu berjanggut..
boring terus tutup  blah.. 





walau liwat lewat aku nak ucap gak 



hai tahun 2015..
aku arap dgn ko datang ni murah rezeki skit dr taun yg lepas..
diberi kesihatan yg baik... 






Friday, November 21, 2014

hari lahir damia yg ke enam tahun


bufday si baby tua ni actually 7 oktober ritu..
berjanggut nak transfer gambar dr h.set ke pendrive ke l.top.
mls aku nak send pic bufday mia di fb. padahal boleh je terus dr h.set ke fb.
takut org kata menunjuk2 plak..

rasa nak bercerita membara-bara persis pengantin baru di malam pertama..
berdebar2 je rasa bila ada cerita yg boleh dijadikan kenangan utk anak2..
 blog ni  ajelah yg boleh dijadikan kenangan depa esok2..
nak arapkan cuci gambar..
semua gambar yg ada pon di buat main dgn firas..
simpan dlm cd pon dah tercalar.. sungguh geram rasa hati nak picit2 je budak kenit tu..
tapi bila di marah .. bleh buat ayat..: "jgn marah adik kecik lg.."


akal sangat eh..


sebelum ari bufday dia dah mintak hadiah ..
tindik telinga..
beres.. sepuluh hinggit je ponn..
 tindik sekali dengan telinga bulan..


konfiden je aku  save gambar .. ingat ni telinga mia..
sekali tuan dia mai habaqq tadi.. ( masa tgh taip )
mia: "ni telinga adik lah ma..
subang baby kaler emas .."

ololoolo sweet. angat mama neh. sampai telinga anak pon tak cam dah..


planning nak buat party kecik2 kat rumah..nak jemput anak jiran yg main sama2 je..
tapi sekali jiran depan rumah ..
jiran:"jom k.dah kita buat bufday depa sekali..k.dah goreng beehun.. ^&* buat air.

kebetulan yg sgt anak dia sama hari, sama bulan dan tahun dgn mia 
setuju ajelah..




bufday ari selasa.. elok sgt sbb aku tak keje ari ni..
tanya mia nak beli kek apa.... dia kata nak kek coklat yg mama buat..
yg ada coklat cair tu... 
lagi mama rasa mama la org yg tercomel sekali..
mia mmg suka buat hati kecik mama ni kembang sampai penuh dada..
heheheheh... isnin mama beli kek coklat segera tu baru rm6.50.. hehehehe.

pagi selasa lepas amik mia tadika.. p beli brg lain ..
petang bakar kek n deco skit2..
deco pon sekali dgn bulan n mia sama..
kan main sonok depa nih.. mcm brg nak letak.

janji 5.30.
tunggu c.li n k.long balik dulu baru bawak kek p umah jiran..
buat kat rumah dia lah... tak nampak sgt.. rumah aku tetpi .. 


taraaaaa... bersepah tapi nice kan?...


okey.. dah enam tahun dah anak mama...
sat je... kat telinga nih masih dengar lagi org kata..
aku mandul..mandul..mandul..
tgk2 anak dah umur 6 taun.
lallalallalallala.. aku tak mandul..aku tak mandul..( pinjam nada bini mat Y& )

ni bufday sape sebenarnya nih... anak kawan c.li gak.. 
see.. bulan tak puas ati..





muka teruja si baby mama..


pakat hulur pinggan





sibukkan ai... ai mmg suka menyibuk or buat2 sibuk.. kekekekke




i love u sayam mama... 
bucuk2 mama..
suka buat perasaan mama mcm2.. marah, geram..gembira. berdebar2..
2 x buat benda bahaya .. p boh bijik gabus n kristal dlm idung..
sampai kena p klinik p buang... mcm2 mek mia ni sorang.